Un tablou al artistului român Adrian Ghenie s-a vândut cu peste patru milioane de euro

Share Button

Lucrarea „The Sunflowers in 1937”, a fost adjudecată în licitație miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline (n.r. – aproximativ 4 milioane de euro), informează site-ul oficial al casei Sotheby’s.

Este vorba despre lucrarea „Floarea-Soarelui în 1937”, care reinterpretează capodopera lui Vincent Van Gogh, sub influența evenimentelor din secolul al XX-lea, respectiv persecuția Germaniei naziste.

Tabloul e realizat la scara monumentală și a triplat recordul personal al lui Adrian Ghenie care data din urmă cu doi ani pentru un tablou vândut la aceeași casă de licitații, Sotheby’s.

În ciuda notorietății mondiale a artistului român, englezii de la Sotheby’s, i-au greșit acestuia originea. „Artistul ungar Adrian Ghenie” – a fost postarea casei de licitații, care anunța recordul de 4 milioane de euro. După ce au fost criticați de mai mulți utilizatori, englezii au îndreptat eroarea.

În vârstă de 38 de ani, Adrian Ghenie s-a născut în Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca. Din 2013 s-a stabilit la Berlin, unde deține o galerie de artă.

Adrian Ghenie este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe plan internaţional. Tablourile sale sunt prezente în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume: Centrul Pompidou din Paris, SFMOMA din San Francisco, Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection din oraşul Gent.

Lucrările lui Ghenie au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault din Veneția, Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi din Florența.

Până acum, cea mai mare sumă pentru o pictură a lui Adrian Ghenie a fost de 1,4 milioane lire pentru tabloul Fake Rothko în cadrul unei licitații organizată de Sotheby din Londra la începutul lunii iulie din 2014. (sursa: activenews.ro)

adrian ghenie 1

actualitatea literară

504

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.