Patru români la Premiul Nobel pentru Literatură

Share Button

Uniunea Scriitorilor din România a anunţat ieri propunerile ţării noastre pentru Premiul Nobel pentru Literatură de anul acesta. Propunerile au ţinut cont de valoarea confirmată, în ţară şi peste hotare, a operelor scriitorilor.

„Uniunea Scriitorilor din România se află printre instituţiile şi asociaţiile care primesc din partea Academiei Suedeze invitaţia de a propune scriitori pentru premiul Nobel. Anul acesta, Comitetul Director al USR i-a propus pe următorii scriitori: Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Varujan Vosganian”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Din Comitetul Director al uniunii fac parte: Nicolae Manolescu, preşedintele USR, Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR, Adrian Popescu, membru din partea Filialei Cluj, Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti – Poezie, Aurel Maria Baros, preşedintele Filialei Bucureşti – Proză, şi Mircea Mihăieş, membru din partea Filialei Timişoara.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat, potrivit mediafax.ro că principalele criterii care au stat la baza propunerii celor patru scriitori pentru Nobel au fost „valoarea lor şi traducerile (n.r. unor opere ale acestora) în limbile străine”.

Printre propuneri se numără Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, fost ministru al economiei şi senator de Iaşi. El a publicat multe lucrări economice de referinţă, dar şi opere literare, printre care „Şamanul Albastru” (versuri ,1994), „Statuia Comandorului” (proză, 1994), „Cartea şoaptelor” (roman, 2009).

Nicolae Breban, este unul dintre marii romanicieri şi eseişti români, director al revistei Contemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană. A publicat în română şi franceză, fost tradus în mai multe limbi.

Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi unul dintre cei mai mari romancieri români contemporani aflaţi în exil. A plecat din ţară în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite, unde este profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York.

Un nume care a fost vehiculat adesea în ultimii ani ca favorit la câştigarea premiului Academiei Suedeze este Mircea Cărtărescu. Cu multe premii naţionale şi internaţionale la activ, decorat în 2006 de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Cărtărescu este considerat cel mai în vogă autor român.

actualitatea literară

686

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.