Paradisuri culturale – Premiul Literar Internațional „Corona”

Share Button

A treia ediție a Premiului Literar Internațional ”Corona” s-a desfășurat în 15 septembrie 2018, de la ora 18.00, în Cassano All’Ionio, Calabria, Italia.

Premiul Literar Internațional ”Corona” este organizat de Asociația  Culturală „Traduzioni Talabà” – prezidată de Mihaela Talabà –, ediția din acest an fiind dedicată memoriei lui Salvatore Paladino.

Eveniment cultural așteptat de poeții care au ieșit învingători în această ediție, Festivitatea de Premiere a Premiului Literar Internațional „Corona” s-a desfășurat în atmosfera pitorească de la l’Agriturismo „Colle degli Ulivi”, un loc înconjurat de plantații de măslini, portocali, mandarini, ceea ce a adus un farmec exotic, aparte, acestei premieri.

Palmierii din jur îți dădeau senzația că te afli într-un ,,rai” al culturii, unde spiritul se îmbină cu frumusețea sufletului, cu noblețea oamenilor veniți din Europa.

Nu conta numai scrisul, ci și sufletele lor blânde, atrăgătoare, deschise spre dialog.

Un amalgam de pledoarii aduse spiritului ancestral, coborât parcă dintr-o altă lume, unde Dumnezeu și-a pus peceta pe farmecul oamenilor. Aici uiți de toate grijile și  atmosfera devine fermecătoare, fiindcă și scriitorul, și omul de rând își deapănă amintirile. Nu există diferențe, fie că ești scriitor, poet, pictor, actor, filosof, geniu sau un simplu muncitor, toate acestea dau culoare spiritului. Scriitorul este egal omului de rând și invers!

Când vezi aceste lucruri te inundă o bucurie imensă și-ți dai seama că apropierea omului de Dumnezeu se face, uneori, prin creație. Cunoști pictori, actori, scriitori, poeți, oameni de rând, copii, luminându-ți sufletul și mintea cu creațiile lor.

Arta, dar mai ales arta creată din adâncul ființei, dă valori sacre umanității.

Prin arta spiritului devenim mai buni, reunind naționalități, pentru că un există diferențe, fie că este vorba despre un poet sau un artist român, olandez, italian, francez etc., toate se unesc într-un focar al spiritului unde iubirea cuantică îmbină frumosul cu pitorescul, iertarea cu iubirea, sacrificiul cu ura de sine.

Toate acestea dau beneficii spiritului, călătorind în ființă, deschizându-ne noi orizonturi spirituale.

Am stat de vorbă cu pictorul Marcello Le Neve; Giorgio Naccarato lucrează la radio Cosenza Nord; prezentatoarea concursului, Mihaela Olimpia Totu; președinta concursului,  Mihaela Talabà; artistul Massimo Cistaro; Rocco Leonetti etc.

Apoi am stat de vorbă cu scriitori veniți din România: poeta Angi Melania Cristea, din Craiova, câștigătoarea absolută a acestei ediții a Premiului „Coroana”, cu cartea „Căutătorul de pokemoni”, și alte premii; poeta Adriana Weimer, din Lugoj, care anul trecut a câștigat două premii: Mențiune Specială, la secțiunea Poezie cuantică, cu poezia „Lumină de stea”, și Premiul III, cu cartea edită de poezie „Un cer de cuvinte”, anul acesta fiind membră în juriu; poeta Diana Olteanu, care a câștigat, la secțiunea Poezie inedită cu temă impusă, Premiul I, cu poezia cuantică „Se zbate lin tangenta în spirală”, și Mențiune Specială, cu poezia cuantică „Îmi puse și mama cântecul în suflet”; poeta Claudia Bota, care a obținut, la secțiunea Poezie inedită, Premiul III, cu poezia cunatică „Amprentele dorului” și tot Premiul III, la secțiunea Poezie inedită cu temă impusă, cu poezia cuantică „Picătură divină”; poeta Silvia Rîșnoveanu, din Germania, Premiul III, cu cartea edită de poezii  „Aripi”; poeta Roxana Elena Sandu, din Ialomița, Mențiune specială, la secțiunea Poezie inedită cu temă impusă, cu poezia cuantică „Iubire”; poeta Olga Văduva, Premiul II, cu cartea edită de poezii „Ponte trai pensieri/ Pod peste gânduri”, la secțiunea italiană; apoi cu scriitorul italian Alfredo Bruni, fondatorul Asociației Culturale „La colpa di scrivere” („Vina scrisului”), care a primit Premio alla Carriera per la Letteratura; și Luigi Silvestri – Premio Speciale Cuore Verde.

Toate aceste întâlniri culturale deschid spiritul spre noi orizonturi, călătorind spre timpuri primordiale, unde omul putea sta de vorbă cu Dumnezeu!

Există în fiecare ființă un paradis al culturii, unde educația spiritului vine din timpuri ancestrale, demult apuse.

În ziua de azi, scriitorul își croiește cu greu drum prin tranșeele inculturii, care apar tot mai des. Nonvalori ies la iveală prin stingerea culturii, prin acapararea unor valori mici, puse pe stâlpul umanității, pentru că, uneori, cultura devine un brand unde banii își spun cuvântul, iar adevăratele valori se sting pentru că nu le ajută statul! Nae Ionescu spunea: „Singura datorie a statului este de a îngădui şi ajuta pe orice om să creeze”.

Creația adevărată, dar mai ales cea lăuntrică, poate crea mitul fericirii, să-l ducă pe cel ce crează dincolo de limitele existenței, chiar poate devenii nemuritor, prin depășirea propriei condiții, dar sunt atât de puțini care se încumetă să meargă pe calea cunoașterii de sine.

Ar trebui să înțelegem că fără paradisuri culturale, școli academice, fără sacrificii imense nu putem crea cultură cu adevărat. De aceea Mihaela Talabà impune valori spirituale prin căutarea în sine a creației, pentru că poezia cuantică deschide noi orizonturi în creație, prin unirea valorilor spirituale în  unul singur: cel ce se caută în sine. De aici denotă că doar creația interioară  este și creația  lui  Dumnezeu!

Numai prin integrarea în natură, mai bine zis în legile naturii, ne putem recâștiga paradisul pierdut. Vedem aceste salturi spiritual în „Luceafărul” lui Eminescu; în „Faust”, de Goethe; în „Divina Comedie” a lui Dante; în „Corbul”, de Poe; în „Dacă” a lui Kipling și, de ce nu, în Coșbuc, Alexandri, Bacovia, Nichita Stănescu, Leopardi, Virgiliu, Ovidiu etc. Toți acești creatori de eternitate au dus spiritul pe plaiurile nebănuite ale sensibilității interioare, pentru că fiecare și-a căutat adevărata fericire!

Vasile HATOS

22.09.2018, Castiglione di Ravenna, Italia

190

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.