NE(despărţirea) de Luca Piţu

Share Button

Duminică, 14 iunie 2015, a murit scriitorul Luca Piţu. Pe coperta a IV-a a ultimei cărţi publicate antum, Lexiconul figurilor căjvănare, Luca Piţu îşi face o autoprezentare:

„Auctorul cărţii de faţă, anarho-eseist de felul său, s-a născut într-o localitate cajvaniană din Bucovina Meridională, la numai cîţiva kilometri de besearica hatmanului Luca Arbore, pe 14 ianuarie 1947, iar de şcolit, ohoho, se va fi şcolit la Gura Humorului: acolo avea să-şi săvîrşească studiile secundare, pe cele superioare încheindu-şi-le în Iaşi, la Facultatea de Filologie/Litere, unde a şi predat diverse discipline de specialitate, inclusiv teoriile + praxele traducţionale, între 1970 şi 2012, data lăsării sale voluntare şi jubilatorii la vatră postuniversitară. Restul e fie literatură politico-fantastică, fie poezie suprarealistă“.

Volumul Lexiconul figurilor căjvănare este dedicat „Prietenului Bedros Horasangian, cu un gînd îndoliat la centenarul tragediei armeneşti din WW1“.

În toamna anului 1989, Luca Piţu a vorbit în direct, de la Iaşi, la postul de Radio Europa Liberă, exprimîndu-şi solidaritatea cu Dan Petrescu, aflat în greva foamei.

Dan Petrescu şi Luca Piţu au fost primii români, din România, care vorbeau în direct la Radio Europa Liberă împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

Luca Piţu a semnat „Apelul împotriva realegerii lui Nicolae Ceauşescu la Congresul al XIV-lea PCR“, apel iniţiat de Dan Petrescu, în octombrie 1989.

Eugen EVUpitu 1a

399

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.