Lucian Dan Teodorovici lansează „Matei Brunul” în Polonia

Share Button
Superb. Teodorovici este primul reprezentant al literaturii romane tinere care imprumuta inchisorii comuniste culorile fictiunii. Un roman cu o arhitectura exemplara… Lucian Dan Teodorovici e un maestru marionetist.” (Le Monde)

In perioada 20 – 25 februarie, scriitorul Lucian Dan Teodorovici va participa la un turneu de lansari organizat cu prilejul recentei aparitii in limba polona a romanului Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014), publicat la editurile Amaltea/ATUT, in traducerea Radoslawei Janowska-Lascar.

Institutul Cultural Roman de la Varsovia si editurile Amaltea/ATUT vor organiza o serie de intilniri cu publicul, cu participarea scriitorului si a traducatoarei.

Lansarile vor avea loc la Varsovia, Cracovia, Wroclaw, Poznan si Gdansk.

Programul detaliat al intilnirilor:

Varsovia, 20 februarie, ora 18.00, Poddasze Kultury (Redakcja „Kultury Liberalnej”, Str. Chmielna nr. 15 lok. 9)
Moderator: Marcin Wilk

Cracovia, 21 februarie, ora 16.00, Biblioteca Voievodala (Str. Rajska nr. 1)
Moderator: Wojciech Bonowicz

Wroclaw, 23 februarie, ora 18.30, Biblioteca Publica Tadeusz Mikulski (Rynek nr. 58)
Moderator: Patrycja Spychalska

Poznan, 24 februarie, ora 18.00, Libraria Tristero (Str. Sw. Marcin nr. 30/8-9)
Moderator: Dariusz Sosnicki

Gdansk, 25 februarie, ora 18.00, Centrul European „Solidarnosci” (Pl. Solidarnosci nr. 1)
Moderator: Elzbieta Zukowska

Matei Brunul a mai fost tradus si publicat in Franta (Gaia Editions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) si Ungaria (Libri Kiado), fiind in curs de traducere in Turcia (Dedalus) si Macedonia (Bata Press). La editura americana Dalkey Archive Press va aparea traducerea in limba engleza a romanului.

Un marionetist si marioneta sa devin captivi ai stalinismului romanesc, in cea mai dura perioada a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ura si iertare, despre pendularea intre adevarul personal si cel oficial. Desemnat „Cartea anului” in mai multe rinduri, de diverse publicatii si institutii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor romani, ci si al celor din strainatate, bucurindu-se de o foarte buna primire in spatiile in care a fost deja tradus.

Romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil si in format digital) a fost distins in anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Fratila”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, Premiul pentru Proza al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania si a fost desemnat „Cartea anului” de catre revista Contrafort.

Lucian Dan Teodorovici  (n. 17 iunie 1975, Radauti) este scriitor, regizor de teatru si scenarist de film si televiziune. Este totodata coordonator al colectiei „Ego. Proza” a Editurii Polirom si senior editor al saptaminalului Suplimentul de cultura. Intre 2002 si 2006, a fost redactor-sef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru in 2013, cu spectacolul Prapadul (dupa un text de Attila Bartis), la Teatrul National din Iasi. Tot in 2013, a pus in scena la Ateneul Tatarasi din Iasi spectacolul Sint o baba comunista, o dramatizare dupa cartea semnata de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat in volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Romaneasca, 2008).

Carti publicate: Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (1999, 2005), Lumea vazuta printr-o gaura de marimea unei tigari marijuana (2000), Circul nostru va prezinta: (2002, 2007), Atunci i-am ars doua palme (2004), Celelalte povesti de dragoste (2009, 2013), Matei Brunul (2011, 2014). Cartile sale au fost traduse si publicate in SUA, Franta, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia si Turcia.

585

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.