În numele Poeziei! Rodica Draghincescu: „Fraht”, Casa de Editură Max Blecher

Share Button

În numele Poeziei, joi, 29 noiembrie 2018, ora 18, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, Universitatea de Vest, Timisoara, iubitorii de poezie sunt invitați la o masă de gânduri si dezvăluiri, cu ocazia lansării volumului „Fraht” de Rodica Draghincescu, apărut la Casa de Editură Max Blecher.

Moderator: Tudor Crețu.

Vor vorbi despre „Fraht”: Simona Constantinovici, Claudiu Komartin, Robert Șerban, Marcel Tolcea.

„Dacă ar fi fost numai o poetă de explozie, intensitate și tupeu, mai mereu în poziție de atac (să nu uităm Zâna dracilor, jurnalul pătimaș și colțos care n-a prea avut parte de atenția pe care o merita, și din cauza unui editor cu practici îndoielnice, și fiindcă, atunci când a apărut la noi, autoarea sa emigrase deja de nouă ani), Rodica Draghincescu ar fi rămas doar o bună poetă a anilor ’90.

Asumându-și cu fermitate o ipostază „scandaloasă” de extracție post-avangardistă, ce atingea tabu-uri sexuale și prejudecăți de gen pe care le făcea praf cu metodă, Rodica Draghincescu a fost receptată entuziast, odată cu fiecare avem sub pat niște fotografii de care ne este rușine (1995), ca unul dintre cei mai acuți scriitori nouăzeciști.

Vitalismul scriiturii, dezinhibarea și ardența din textele ei au impus-o imediat, dar ele sunt dublate de o cultură poetică solidă și de o inteligență care s-a cizelat și s-a nuanțat decisiv la școala franceză. Mai precisă și mai concentrată decât în volumele sale de acum două decenii, R.D. revine val-vârtej în poezia românească, FRAHT fiind nu doar rezultatul unei îndelungate gestații, nu doar un volum pe care îl citești cu sufletul la gură, ci și o lecție trepidantă de reinventare, de reactualizare orgolioasă. Rodica Draghincescu s-a întors – și e într-o formă de zile mari. (Claudiu Komartin)

actualitatea literară

536

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.