Despre valurile de poezie şi poezia festivalurilor

Share Button

Mi se pare mie sau chiar se scrie din ce în ce mai multă „poezie” în România? Bună sau proastă, nu contează. Are cine să aleagă. Important pentru cei care abia acum au luat/reluat stiloul sau pixul în mână sau care abia acum au deschis/redeschis laptopul este să scrie. Bineînțeles, „poezie”.

Să o posteze pe facebook, pe bloguri, pe site-uri și, dacă se poate, să o citească pe la festivaluri, unde sunt invitați de prieteni și aplaudați tot de către aceștia. Sau, dacă au bani sau sponsori, să o și tipărească, lipindu-și singuri eticheta de poet.

Iar dacă nu le dă nimeni peste nas, și – ce-i drept – nimeni nu le dă, după două-trei plachete bat chiar la porțile USR, unde se găsesc destui cerberi care să-și îndoaie coloana în fața frumuseții sau a banului. Dar nu numai „poeții” s-au înmulțit, ci și festivalurile, revistele și editurile.

Aproape că nu mai poți ține pasul cu „noutățile” în domeniu. Dacă ne imaginăm lumea literară ca pe o balanță, acest taler al ei se lasă tot mai în jos, pentru că pe celălalt lipsește contragreutatea: critica de întâmpinare. Legea echilibrului a fost de mult eludată în literatură.

Poate că acesta este și motivul pentru care, pe măsură ce se înmulțesc ”poeții”, se împuținează cititorii. Cât despre festivaluri, ce să spun? De când am ieșit din bârlog, am participat la multe. De la o vreme însă nu prea mai poți onora invitațiile, pentru că ori au loc unul după altul și trebuie să fii mereu pe drumuri, ori au loc în același timp și nu poți fi în două locuri deodată.

Doar în septembrie au fost vreo zece, fiecare de câte trei-patru zile. La unele mergi că trebuie, la altele chiar îți dorești să fii prezent, printre prieteni, cum a fost la Călinești, în Maramureș, unde împreună cu Romeo Roșiianu, Gabriel Cojocaru, Ioan-Pavel Azap, Vasile Muste, Marian Ilea, Florin Dochia și Valeriu Valegvi am tăiat porcul și am băut pălinca, sau la Podu’ cu lanțuri, din Bacău, unde chiar am trăit medieval împreună cu Alex Ștefănescu, Ioan Holban, Victor Munteanu, Arcadie Suceveanu, Teo Chiriac, Gellu Dorian, Cassian Maria Spiridon, Horia Gârbea, Dumitru Brăneanu, Valeria Di Felice și Geo Vasile.

La urma urmei, poate că tocmai asta e poezia festivalurilor: să te bucuri, împreună cu prietenii, de fiecare clipă a acestei vieți, în cele mai frumoase locuri ale țării.

Nicolae SILADE

657

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.