Despre poezie. Nu minimalizaţi minimalismul!

Share Button

Da. Nu minimimalizați minimalismul și nu minimalizați, de fapt, nici un lucru mărunt! Căci în lucrurile mărunte stă măreția. Când lucrurile mari se devalorizează, nu ne mai rămâne decât să dăm valoare lucrurilor mici. Nu m-am gândit la binecunoscutul curent literar când am așezat titlul de mai sus, dar mi-am dat seama că se potrivește destul de bine cu ceea ce vreau să spun despre poezie.

Și m-am gândit la „firele de iarbă” ale lui Walt Whitman, care nu au probabil nicio legătură cu minimalismul, dar care aduc în literatură lucrurile simple, obișnuite, neluate în seamă de „cei mari”. Un fir de iarbă, în această idee, are mult mai multe valențe literare decât, să zicem, un poem cosmogonic. Pentru că el, firul de iarbă, crește deasupra tuturor imperiilor îngropate, mărturisește despre toată istoria lumii.

Iată ce zice poetul: „Vremile vechi le-am cercetat,/ Îndelung am stat la picioarele marilor maeștri învățând;/ O, cum aș vrea acuma, de-aș fi vrednic, ca vechii meșteri/ să se poată-ntoarce, să mai învețe și ei de la mine”. Oare adepții curentelor literare de la noi îi cercetează în profunzime pe marii maeștri de altădată? Se ridică oare adepții „ismelor” din ziua de azi la înălțimea versurilor scrise acum aproape 200 de ani de un Whitman, să zicem? Cu siguranță, nu.

Pentru că minimalizarea de dragul minimalizării nu înseamnă nimic. A da însă valoare lucrurilor mici, asta înseamnă ceva. În secolul trecut, grecii au încercat o remitologizare în literatură. Iată, spre exemplu, un poem de Seferis: „M-am deșteptat ținând în mâini acest cap de marmură/ care-mi istovește brațele./ Unde să-l pun?/ El ieșea din vis precum eu intram în vis./ Astfel se-mpreunară viețile noastre/ Și mi-ar fi foarte greu să le mai despart.” Poemul se numește „Mitologie”.

Dar pentru a da valoare lucrurilor mici, lucrurilor neînsemnate, obișnuite, trebuie să le cercetezi în profunzime pe cele mari, să le înțelegi valoarea, pentru a le găsi corespondentul și valențele poetice în cele mărunte. Cred că m-am făcut înțeles și mai cred că acum, în preajma Nașterii Domnului, veți înțelege și voi de ce acest miracol s-a produs într-o mică și neînsemnată iesle. Crăciun fericit și La mulți ani!

Nicolae SILADE

487

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.