Despre critica de receptare şi receptarea criticii

Share Button

Mult s-a mai vorbit în ultima vreme despre critica de receptare. Mult și degeaba. Cum tot degeaba a fost și apelul lui Nicolae Manolescu, printr-o scrisoare deschisă adresată unor tineri critici demisionari. Demisionari din Uniunea Scriitorilor din România, dar demisionari și din critica literară, aceea de întâmpinare, cum zice președintele USR.

Bine intenționat, Manolescu le zice (citez pe sărite): „Demisia voastră din critică vă reduce la o muţenie păgubitoare. […] E nevoie să vă probaţi punctul de vedere cu argumente şi sub semnătură. Dacă, bineînţeles, doriţi să vă respectaţi statutul de critici literari. Vă invit să lăsaţi ambiţiile de carieră universitară sau de alt fel […] şi să vă întoarceţi măcar din când în când la uneltele voastre de critici. […] Paginile României literare vă stau la dispoziţie. Nu depinde decât de voi să jucaţi pe mai departe rolul care vă revine în susţinerea cauzei literaturii române şi în selecţia valorilor ei actuale”.

Degeaba. Nu se mai întoarce niciunul la RL, dar nici la alte reviste nu se duc. Problema criticii de întâmpinare nu se va rezolva atâta vreme cât tinerii critici nu se adună în jurul unei reviste bune (dar care o fi aceea?) sau câtă vreme un critic bun, foarte bun, sau de încredere nu își asumă acest rol.

Și mai e problemă, care se adaugă acesteia. Tinerii literați de azi nu mai au nevoie de critică de întâmpinare și, se pare, de niciun fel de critică. Nu mai au încredere în critica literară câtă vreme aceasta se face contra-cost sau pe bază de afinități și simpatii de tot felul.

De aceea cred că, înainte de a rezolva problema criticii de întâmpinare, rezolvabilă – în ultimă instanță, trebuie rezolvată problema receptării criticii.

Cu atâtea edituri în preajmă, cu atâtea bloguri și site-uri, cu atâtea rețele de socializare, tânărul scriitor nu mai are nevoie de mult prea dezbinata critică de întîmpinare. Și se pare că pe niciun scriitor tânăr de azi nu-l mai interesează dacă volumul lui se vinde sau nu, vrea doar să publice cât mai multe și să intre în Uniune. Ca să aibă apoi de unde ieși. Așa că problema rămâne deocamdată deschisă.

Nicolae SILADE

629

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.