Despre bogăţii mărunte şi marea noastră moştenire

Share Button

Te uiți în jur și vezi cum de la o zi la alta se înmulțește numărul vilelor construite de prietenii sau cunoscuții tăi, te uiți în jur și vezi cum de la o zi la alta se înnoiește parcul auto al prietenilor tăi de familie, te uiți în jur și vezi cum de la o zi la alta se îmbogățesc și cunoscuții, și necunoscuții, în timp ce tu stai și gândești și scrii poezie.

Dar dacă te uiți în jur mai atent, vei vedea cum unul după unul dispar cei care au construit vile, unul după unul dispar cei care și-au cumpărat bmw-uri, unul după unul dispar cei care s-au îmbogățit peste noapte.

Dacă te uiți în jur mai atent, vei vedea cum dispar până și numele lor, și veșnica lor pomenire, și vilele, și bmw-urile, și bogățiile adunate peste noapte.

Dacă te uiți în jur mai atent, vei vedea, precum Carl Sandburg, că „nu mai există bizoni/ și nu mai există nici cei care văzură bizonii”.

Și atunci te gândești că alta trebuie să fie bogăția ta, altul trebuie să fie scopul vieții tale și cu totul alta menirea ta în această lume. Vei începe atunci să cauți, vei încerca să cunoști, vei dori să afli adevărul adevărat.

Numai că adevărul adevărat este foarte bine ascuns în cuvinte, în gânduri, în lumină. În lumina care îl luminează pe orice om care vine în lume.

Îl vei căuta în poezie, în mitologie, în știință, în filosofie, dar nu îl vei găsi decât în religie, în moștenirea pe care ți-au lăsat-o cei care au gândit la fel ca tine, au căutat la fel ca tine și au găsit în cele din urmă.

Iar bogăția pe care ți-au lăsat-o nu se compară cu niciuna dintre bogățiile lumii. Dacă nu crezi, nu ai decât să cauți, să cauți, să cauți, iar dacă ai norocul să găsești vei constata că ai descoperit aceleași lucruri, aceleași taine pe care alții înaintea ta, acum câteva mii de ani, le-au aflat și ți le-au lăsat moștenire, pentru ca tu să nu mai pierzi timpul căutându-le, ci, cu doar un strop de credință, să intri direct în posesia unei bogății la care nici măcar nu ai visat.

Căci e o bogăție nepieritoare aceasta. O bogăție care te luminează și te înalță, o bogăție care se îmbogățește când te folosești de ea și te îmbogățește.

Atunci, când te vei uita în jur, vei vedea deșertăciunea deșertăciunilor, te vei întoarce fericit în oaza ta, la masa ta de lucru și vei gândi și vei scrie cât de bogat ești tu, mai bogat decât toți bogații lumii la un loc.

Nicolae SILADE

1479

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.