“Conferinţele de vineri” de la Lugoj

Share Button

Iată-ne ajunşi la cea de-a cincea ediţie a “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj, proiect cultural şi literar iniţiat de eruditul scriitor şi traducător Simion Dănilă – redactor-şef adjunct al revistei “Banat” din Lugoj –, iniţiativă susţinută de Cenaclul literar “Anotimpuri” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj – condus de poetul Ion Oprişor – şi de revista lugojeană “Actualitatea literară” – editată de poetul Nicolae Silade.

 

Simion Dănilă: “Numele lui Mihai Eminescu”

“Conferiţele de vineri” de la Lugoj au loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni şi sunt susţinute de personalităţi ale vieţii culturale şi literare. Astfel, vineri, 14 februarie 2014, de la ora 17.00, a avut loc, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” Lugoj, prima întâlnire din cadrul acestui proiect cultural – deschiderea “Conferinţelor de vineri” –, iniţiatorul acestora – prof. Simion Dănilă, membru al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România – prezentând publicului lugojean iubitor de cultură un studiu foarte amplu, documentat şi captivant: “Numele lui Mihai Eminescu”.

 

Dan Floriţa-Seracin: „Modernitate şi modernism în literatură”

La a doua ediţie a “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj, din data de 28 martie 2014, a conferenţiat scriitorul Dan Floriţa-Seracin – membru al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România. „Modernitate şi modernism în literatură” a fost interesanta temă prezentată de domnul prof. Dan Floriţa-Seracin, prin care autorul a înfăţişat o evoluţie a termenilor de-a lungul diferitelor epoci de cultură şi spiritualitate, pornind de la epoca modernă şi până în post-modernism, urmărind diferite momente din istoria literaturii, cu precizarea că fiecare epocă în sine îşi are modernitatea ei şi niciuna nu a fost ocolită de tentaţia modernităţii. “Fiecare mare creator este produsul unei configuraţii ce aparţine epocii sale, de aceea nici nu se pot compara Homer cu Shakespeare, de pildă”, a conchis scriitorul Dan Floriţa-Seracin.

 

Dan Negrescu:  “Prezentul faţă cu virtuţile şi viciile trecutului”

Invitatul lunii aprilie – 25 aprilie 2014 – al “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj – ediţia a treia – a fost cunoscutul om de cultură, scriitorul şi latinistul Dan Negrescu – prof. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timişoara şi membru al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România –, care a susţinut conferinţa cu tema “Prezentul faţă cu virtuţile şi viciile trecutului” şi a prezentat publicului lugojean volumul “Tablou (dintr-o expoziţie) cu siguranţă şi înţelesuri” (Editura Marineasa, Timişoara, 2007). Din anul 1996, profesorul Dan Negrescu este şeful Catedrei de Limbi Clasice a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Vest Timişoara; a publicat multe volume de specialitate, dar şi beletristică: “Cultură şi civilizaţie latină în cuvinte” (Editura Paideia, Bucureşti, 1996), “Literatură latină. Autori creştini” (Editura Paideia, 1996), “O mitologie timişoreană – Mehala” (Editura Marineasa, Timişoara, 1998), “De la Troia la Tusculum” (Editura Paideia, 1998), “Epistolar imperial” (Editura Paideia, 1998), “Tatăl, fiul şi spiritul uman” (Editura Paideia, 1999); “Oameni, locuri, cai şi îngeri” (Editura Marineasa, 1999); “Însemnările Sfântului Renatus” (Editura Marineasa, 2001), “Apostolica et Patristica” (Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2002), “Trilogie imperială” (Editura Marineasa, 2002), “Patristica perennia” (Editura Universităţii de Vest, 2004); “Romanul lui Constantin” (Editura Marineasa, 2005); a semnat cărţi în colaborare: “Lexicon juridic latin-român” (în colaborare cu Radu Motica; Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2001); a făcut numeroase traduceri; conduce lucrări de doctorat în limba şi literatura latină; în 2003, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Timişoara – pentru romanul “Trilogie Imperială”.

 

Laurenţiu Nistorescu: “Literatura străromână în context istoric şi cultural”

La a patra ediţie a “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj, din data de 30 mai 2014, a conferenţiat scriitorul şi jurnalistul Laurenţiu Nistorescu, care a susţinut teza cu tema “Literatura străromână în context istoric şi cultural”; alături de el a vorbit şi lect. univ. dr. Călin Timoc – Universitatea de Vest din Timişoara, arheolog specialist în cadrul Serviciului de Arheologie al Ministerului Culturii. Laurenţiu Nistorescu este membru al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, coordonator al suplimentului cultural „Paralela 45” al cotidianului „Renaşterea bănăţeană” din Timişoara, director al Centrului de Studii Daco-Romanistice „Lucus” din Timişoara şi membru al Asociaţiei Istoricilor Bănăţeni Timişoara. Această întâlnire culturală din cadrul “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj a fost onorată de prezenţa domnului prof. dr. Lucian Ionică – Universitatea de Vest din Timişoara, scriitor şi membru al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România – şi de domnul ing. Daniel Haiduc – secretar al Centrului de Studii Daco-Romanistice „Lucus” din Timişoara.

 

Simona Avram: “Cunoaştere şi comunicare”

Invitata celei de a cincea ediţii a “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj, care a avut loc vineri, 4 iulie 2014, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” Lugoj, a fost doamna Simona Avram, profesor la Colegiul Naţional “Iulia Hasdeu” Lugoj şi vicepreşedinta Asociaţiei Banat Art. Conferinţa susţinută de prof. Simona Avram – “Cunoaştere şi comunicare” – o temă generoasă şi extrem de actuală şi interesantă – a avut ca scop, după mărturisirea Simonei Avram, reunirea unor informatii din gnoză, teoria comunicării, psihologie, filosofie sau istoria doctrinelor spirituale, care au suport în rezultatele cercetărilor din ultimul secol în fizica cuantică. “Nu putem comunica cu adevărat decât ceeea ce cunoaştem, în rest transmitem cunoştiinţe despre ceva din realitate. Cunoaşterea ne inplică pe noi înşine, prin cunoaşterea de sine se produce un salt cuantic în interiorul fiinţei noastre”, a subliniat Simona Avram.

În această conferinţă, Simona Avram a folosit, pe de o parte, trimiteri la afirmatiile fizicianului şi filosofului Basarab Nicolescu – părintele transdisciplinarităţii, pe de altă parte, pentru a nu rămâne într-o exprimare abstractă a dat exemple şi a făcut trimiteri la texte poetice, la aspecte din psihologie, anecdote şi parabole biblice. Una dintre ideile conferinţei a fost aceea că “între ştiinţă şi religie conflictul este fals şi ţine doar de reprezentările noastre mentale”. Prin această conferinţă, Simona Avram a încercat să susţină că este important ca un conferenţiar să vorbească şi “despre sine”, şi despre propria cunoasterea, să îşi asume ceea ce transmite auditoriului, făcând astfel o sinteza între obiect şi subiect; acest tip de afirmaţii au incitat, conferinţa fiind urmată de un viu dialog cu mulţi dintre participanţii din sală.

Un fapt inedit şi deosebit care a avut loc în cadrul acestei ediţii a fost întâlnirea cu patru importanţi scriitori reşiţeni – Nicolae Sârbu, Costel Stancu, Gheorghe Zincescu, Christian Bistriceanu – care i-au încântat pe cei prezenţi cu poezia lor. Ediţia a cincea a închis sezonul întâi al “Conferinţelor de vineri” de la Lugoj, acestea desfăşurându-se, începând din luna ianuarie a acestui an – 2014, în ultima zi de vineri a fiecărei luni.

Adriana WEIMER

596

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.