50 de ani împlinește „România Literară” în octombrie. La mulți ani!

Share Button

Și… 50 de ani de colaborare la „România Literară”, căci 1968 a fost anul în care a avut loc debutul meu editorial, la 26 de ani, cu poezie în colecția „Luceafărul” al EPL.

Cărțulia era rodul mai multor colaborări la revistele Uniunii Scriitorilor și cu acest prilej timișoreanul din provincie i-a cunoscut pe colegii cu care aveam să formăm „generația” sau „promoția” șaptezecistă.

Din acel moment deveneam și colaborator al revistelor literare centrale, și membru al Uniunii. Aveam să-l cunosc pe Geo Dumitrescu, iar mai târziu mă reîntâlneam cu Nicolae Breban, cu care mă cunoșteam de mult, din Lugoj.

Critica literară publica primele cronichete despre volumele noastre. Eram redactor în Radioteleviziune, iar din 1972 am fost angajat la revista „Orizont”.

În „România Literară” am început să public versuri din 1968, apoi cronici muzicale. Totodată am devenit și colaborator la „Luceafărul” și „Viața Românească”, iar manuscrisele viitoarelor cărți le-am depus la „Cartea Românească”, „Albatros” și EPL.

Înființându-se edituri și în orașele mari din provincie, cărțile ne-au fost redirecționate. Am păstrat legătura mai ales cu săptămânalul pe care l-am considerat esențial pentru viața literară a țării.

După 25 de ani în presa literară și peregrinările în California, la copiii mei, m-am întors în paginile revistei care, iată, a împlinit, fără să-mi dau seama, o jumătate de secol de existență în acest format.

Și alături de supraviețuitorii care au debutat editorial acum 50 de ani, ne bucurăm de acest miracol care este viața și doresc din suflet LA MULȚI ANI! „României Literare”!

Erwin Lucian BURERIU

Timișoara, octombrie 2018

(Poza e din 1969, de la un congres „Lenau”)

170

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.